GARD V

Preparat do higienizacji upraw warzywnych
Profilaktyka
Ekologiczny

Część roślin warzywnych, szczególnie warzywa kapustne, zmagają się z problemem stresu jakim jest replantacja. Przeniesienie sadzonek kapusty do gruntu skutkuje spadkiem odporności roślin na różnego rodzaju patogeny. Jedną z przyczyn jest brak wykształconej właściwej mikroflory symbiotycznej na powierzchni rozsad. Z kolei sama charakterystyka uprawy marchwi, pietruszki czy ogórka ogranicza rozwój właściwej mikroflory na roślinach. GARD V, zawierający w swym składzie pożyteczne mikroorganizmy, skutecznie odbudowuje mikroflorę roślin, tworząc na ich powierzchni barierę ograniczającą porażenie rośliny przez różne patogeny. Preparat przeznaczony jest do stosowania profilaktycznego w zabiegach higienizacyjnych.

Dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym
GARD V

Stosowanie:

Rozsada warzyw:
W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk uprawy o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500 litrach wody.

Uprawy warzywne:

  • W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk uprawy o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500 litrach wody.
  • Zalecane jest kilkukrotne stosowanie preparatu w formie oprysku w dowolnym okresie wegetacji roślin. Pierwszy oprysk można wykonywać 1 tydzień po wschodach, kolejny co 2-3 tygodnie.
  • Nie należy mieszać preparatu ze środkami fungicydowymi.
  • Jeżeli zaistnieje potrzeba przeprowadzenia zabiegu fungicydowego na rośliny, preparat GARD V można zastosować dopiero po tygodniowym okresie karencji od ostatniego zabiegu chemicznego. Preparat można mieszać z nawozami dolistnymi.

Efekty stosowania:

  • zwiększa wigor roślin
  • poprawia stopień odżywienia roślin
  • stymuluje do lepszego wzrostu wegetatywnego i generatywnego
  • poprawia zdrowotność roślin
  • zwiększa zawartości karotenoidów w roślinach
  • wpływa na wzrost plonu i jego jakość
  • pozwala zredukować ilość użytych środków ochrony roślin
  • pozwala ograniczyć pozostałości środków chemicznych w warzywach