GARD H

Odbudowuje mikroflorę bakteryjną w sadach owocowych i jagodnikach.
Poprawa plonowania
Ekologiczny

Sady i jagodniki charakteryzują się  występowaniem swoistej mikroflory charakterystycznej dla tego środowiska upraw. Utrzymanie na powierzchni roślin odpowiedniej kompozycji pożytecznych mikroorganizmów jest kluczem do zachowania zdrowotności roślin, owoców i podniesienia wartości przechowalniczej plonów. GARD H to skuteczny biopreparat do higienizacji środowiska sadów i jagodników. Bakterie zawarte w preparacie odbudowują naturalną mikroflorę na roślinach. Ze względu na dużą koncentrację oraz wysokie zdolności do namnażania, pożyteczne bakterie kolonizują roślinę w sposób konkurencyjny w stosunku do mikroorganizmów patogennych ograniczając powierzchnię dla ich rozwoju. Tym samym wspomagają zdrowy rozwój roślin i poprawiają ich plonowanie.

Dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym
GARD H

Stosowanie:

Oprysk:
W celu przygotowania roztworu roboczego na oprysk plantacji o powierzchni 1 ha rozpuścić 1 kg preparatu w 500-1200 litrach wody.  Zabiegi wiosenne rozpocząć od momentu wykształcenia się 50% liści na roślinie.

Zabieg powtarzać co 14-21 dni w godzinach późno popołudniowych lub wieczornych. Zabiegi jesienne wykonać po zbiorach.

Zaleca się minimum trzykrotne stosowanie preparatu w okresie wegetacyjnym. Proponowane terminy zabiegów:

  1. Moment wykształcenia 50% liści.
  2. Faza zawiązywania kwiatów, do wykształcenia 60% kwiatów.
  3. Faza zawiązywania owoców do zawiązania 50% owoców.

Efekty stosowania:

  • poprawia stopień odżywienia roślin
  • stymuluje do lepszego wzrostu wegetatywnego i generatywnego
  • wpływa na zwiększenie przyrostów pędów
  • poprawia zdrowotność roślin
  • powoduje „odmładzanie” plantacji
  • wpływa na wzrost plonu handlowego i redukcję plonu niehandlowego
  • poprawia jakość plonu
  • wspomaga regenerację roślin po zadziałaniu czynnika stresowego
  • zwiększa wartość przechowalniczą owoców
  • pozwala ograniczyć pozostałości środków chemicznych w plonie

Skuteczność

Zastosowanie GARD H w uprawie malin. UP w Lublinie, 2016.

Plon (t/ha)Liczba pędów jesienią (szt./mb)Owoce z objawami szarej pleśni (%)
Kontrola10,244,811,8
GARD H1355,38,2