Oferta dla rolników Preparaty dla gleby i roślin
REWITAL Plus przywraca równowagę mikrobiologiczną gleby nawet w warunkach jej silnej degradacji, będącej wynikiem erozji, działania ognia czy stosowania środków chemicznych. Wprowadzony do gleby uzupełnia zubożałą mikroflorę w pożyteczne szczepy bakterii wyizolowane ze środowiska naturalnego. Odpowiednio dobrana kompozycja mikroorganizmów sprawia, że preparat ma szerokie spektrum działania. Pożyteczne bakterie glebowe odpowiadają za mineralizację resztek pożniwnych, obornika, poplonów i innych substancji organicznych przyczyniając się do wzbogacenia gleby w kwasy humusowe. Tym samym wpływają na poprawę żyzności oraz utrzymanie struktury gruzełkowatej gleby. Bakterie preparatu wykazują ponadto zdolność do rozkładu zalegających w glebie środków chemicznych w tym ŚOR.
Stosowanie REWITAL Plus pozytywnie wpływa na warunki wzrostu upraw co przekłada się na poprawę wartości biologicznej plonów. REWITAL Plus poprawia wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny uwalniając je do gleby ze związków niedostępnych dotychczas dla roślin. Ogranicza presję odglebowych chorób roślin, regulując skład mikroflory glebowej i wypierając ze środowiska glebowego patogeny i inne czynniki szkodliwe.
Kompozyt mikrobiologiczny o wysokiej koncentracji, pożywka startowa, wypełniacz.
WARZYWA
Warzywa kapustne: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby do wysiewu i rozsady 0,5 kg/ha, od czwartego tygodnia po wysadzeniu rozsady oprysk grubokroplisty / podlewanie / nawadnianie kropelkowe 0,5 kg/ha. Marchew, pietruszka, seler: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania redlin 0,5 kg/ha, od trzeciego tygodnia po wschodach, oprysk grubokroplisty / podlewanie / nawadnianie kropelkowe 0,5 kg/ha. Cebula, por, czosnek: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby do rozsady 0,5 kg/ha, od fazy czterech liści, oprysk nalistny /podlewanie 0,5 kg/ha. Ogórek: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby pod uprawę 0,5 kg/ha, od fazy 4 liści, oprysk nalistny/podlewanie 0,5 kg/ha. Papryka, pomidor: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby do rozsady 0,5 kg/ha, od drugiego tygodnia po wysadzeniu, oprysk nalistny/podlew. 0,5 kg/ha
SADY, JAGODNIKI, SZKÓŁKI
Oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby pod rośliny 0,5-1 kg/ha, podlewanie w trakcie wegetacji roślin co 4-6 tygodni 0,2-0,5 kg/ha. Zakładanie sadów: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby pod rośliny 0,5-1 kg/ha. Jabłoń, grusza, czereśnia, wiśnia, śliwa: oprysk doglebowy/ podlewanie początek wegetacji – pękanie pąków 0,5-1 kg, podlewanie w trakcie wegetacji roślin co 4-6 tygodni 0,2-0,5 kg/ha. Truskawka: oprysk doglebowy w trakcie przygotowywania gleby do rozsady 0,5 kg/ha, od czwartego tygodnia po wysadzeniu rozsady oprysk nalistny/podlewanie 0,5 kg/ha, podlewanie w trakcie wegetacji roślin co 4-6 tygodni 0,2-0,5 kg/ha. Malina, jeżyna, porzeczka, aronia, borówka amerykańska, jagoda kamczacka: oprysk doglebowy / podlewanie / linie kroplujące początek wegetacji – pękanie pąków 0,5-1 kg, podlewanie w trakcie wegetacji roślin co 4-6 tygodni 0,2-0,5 kg/ha.
WARZYWA POD OSŁONAMI
Papryka, pomidor, ogórek: 0,5 kg co 14 dni, pierwszy zabieg zaraz po wysadzeniu w podłoża.
ROZSADA
Przygotowanie podłoża 0,5 kg/ha, co 14 dni od fazy dwóch liści właściwych.
OPRYSK
Zalecana ilość wody 400-700 litrów na 1 hektar. Ciecz roboczą należy przygotować zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. Odpowiednią ilość preparatu wsypać do zbiornika opryskiwacza przy włączonym mieszadle jako ostatni ze składników „tank-mixu”. Po dokładnym wymieszaniu cieczy roboczej opryskać powierzchnię pola, ściernisko. Następnie wykonać uprawki przygotowujące pole do siania lub sadzenia co pozwoli na efektywne wprowadzenie preparatu do gleby.
PODLEWANIE
Rośliny podlewać 0,1-0,2% roztworem preparatu (1-2 gramy preparatu na 1 litr wody) co 10-14 dni.
MOCZENIE
Sadzonki, cebule, bulwy lub kłącza zalać na okres 4 do 8 godzin 0,2 % roztworem (2 gramy preparatu na 1 litr wody).