Oferta dla rolników Preparaty do zakiszania
Preparat mikrobiologiczny do sporządzania kiszonek z traw, lucerny, kukurydzy i wysłodków buraczanych.
W skład preparatu wchodzą odpowiednio dobrane homo- i heterofermentatywne szczepy bakterii kwasu mlekowego oraz starter umożliwiający ich szybkie namnażanie w zakiszanym materiale. Bogaty w mikroorganizmy skład preparatu oraz wysokie zdolności bakterii do multiplikacji gwarantują ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie poprzez: szybkie obniżenie pH zakiszanego surowca, hamowanie rozwoju niepożądanych bakterii kwasu masłowego, hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w zakiszanym materiale oraz zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki.
Stosowanie preparatu BACTO-SILAGE przekłada się na poprawę jakości i wartości odżywczych kiszonki, zwiększenie jej smakowitości, jak również na dobrą zdrowotność zwierząt, wzrost przyrostów dziennych oraz wzrost wydajności mlecznej.
BACTO-SILAGE to mikrobiologiczny dodatek do kiszonki będący najbogatszym w mikroorganizmy preparatem o tym zastosowaniu na rynku. Zawiera pięć różnych szczepów bakterii, a na każdy gram zakiszanego surowca przypada aż 600 tys. bakterii.
SKŁAD
kompozyt bakteryjny zawierający 6×1010 jtk/g bakterii fermentacji mlekowej: Lactobacillus plantarum ATCC 8014, Pediococcus acidilactici CNCM I-3237, Lactobacillus buchneri CCM 1819, Lactobacillus brevis DSM 21982, Enterococcus faecium NCIMB 11181.
Nośnik: Laktoza [8.9.1], Sacharoza [4.1.3]
DAWKOWANIE
100 g / 10 ton surowca.
Preparat w proszku do stosowania w postaci roztworu wodnego: 100 g / ok. 10 litrów wody z ujęcia.
Bardzo dobra rozpuszczalność dopuszcza sporządzanie roztworów o większym stężeniu w zależności od wydajności aplikatora. Stosować za pomocą aplikatora lub spryskiwać ręcznie warstwy na pryzmie lub silosie.
Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin, najlepsze efekty uzyskujemy do 24 godzin.
Stosowanie preparatu BACTO-SILAGE
Weterynaryjny numer identyfikacji w zakresie wytwarzania środków żywienia zwierząt: α PL1606005p.
Preparat przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.