ENSILAGE 1kg
ENSILAGE 100g
ENSILAGE 500g

Dostępne rozmiary:

ENSILAGE 1kg

1 kg

ENSILAGE 100g

100 g

ENSILAGE 500g

500 g

ENSILAGE

Premiks dodatków do kiszonki

 

ENSILAGE - preparat mikrobiologiczny do sporządzania kiszonek 

 

Bakterie obecne w preparacie przekształcają cukry zawarte w resztkach np. kukurydzy w kwasy organiczne, głównie kwas mlekowy. Produkcja kwasu mlekowego prowadzi do obniżenia pH w kiszonce, co tworzy niekorzystne warunki dla rozwoju patogenów i niepożądanych mikroorganizmów. Proces fermentacji nie tylko konserwuje masę roślinną przeznaczoną do zakiszania, ale także może hamować rozwój niepożądanych mikroorganizmów, zapobiegając procesom gnilnym i wpływać na jakość kiszonki. Dzięki temu kiszonka staje się bardziej stabilna i bezpieczna do przechowywania. Prawidłowo prowadzony proces fermentacji może zwiększać dostępność niektórych składników odżywczych, a kiszonka staje się pełnowartościową paszą dla zwierząt.

 

Skład

W skład preparatu wchodzą odpowiednio dobrane, wyselekcjonowane szczepy bakterii homo- i heterofermentatywne kwasu mlekowego oraz starter umożliwiający ich szybkie namnażanie w zakiszanym materiale.

 

Preparat ENSILAGE o koncentracji nie mniejszej niż 1 x 1011 jtk/g (1 mln jtk na każdy gram zakiszanego surowca), co jest najwyższą koncentracją wśród preparatów o podobnym zastosowaniu dostępnych na rynku. 

 

Bogaty skład preparatu gwarantuje ukierunkowanie procesów fermentacyjnych w zakiszanej masie, zapewnia szybkie obniżenie pH surowca, hamowanie rozwoju niepożądanych bakterii kwasu masłowego, pleśni i drożdży oraz zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki. 

 

Zastosowanie

 

  • 1 kg / 100 ton – traw, bobowatych, zbóż GPS, wysłodków buraczanych
  • 1 kg / 150-200 ton – kukurydzy (całe rośliny, kolby, wilgotne ziarno)
  • 100 l wody/ 100 ton materiału do zakiszania

 

W trakcie przygotowania materiału do zakiszenia wykonać oprysk warstwy, za pomocą aplikatora na pryzmie lub silosie.

 

Ile wynosi trwałość roztworu roboczego?

 

Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin, jednak rekomenduje się zużycie w ciągu 24 godzin, aby uzyskać najlepsze efekty

 

Przechowywanie:

 

Przechowywać tylko w szczelnie zamkniętych oryginalnych opakowaniach, w temperaturze od 0°C do 30°C z dala od źródeł ciepła. Temperatura powyżej 45°C powoduje uszkodzenie bakterii. Nie wystawiać na działanie słońca. Używanie produktu ENSILAGE nie stwarza zagrożenia dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska. Nie są znane szkodliwe skutki, jeśli produkt jest stosowany zgodnie z wytycznymi producenta.

 

Opakowania:

 

100 g, 500 g, 1 kg

 

Efekty stosowania ENSILAGE

  • poprawa jakości i wartości odżywczej kiszonki
  • zwiększenie smakowitości kiszonki
  • poprawa zdrowotności zwierząt
  • wzrost przyrostów dziennych
  • wzrost wydajności mlecznej
  • zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki
  • zmniejszenie strat kiszonki po otwarciu silosu

Opinie o naszych produktach

Stosuję ENSILAGE od kilku lat, ponieważ się sprawdza – kiszonka się nie zagrzewa, a krowy bardzo chętnie ją jedzą

Mateusz Kowalewski

rolnik

Loteria BIO-GEN Dowiedz się więcej Ferrari